Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü

2019 Ocak-Şubat Ayı Başlangıçlı İngilizce Yurt Dışı Dil Kursları Duyurusu (Güncellenmiştir.)

2019 Ocak-Şubat Ayı Başlangıçlı İngilizce Yurt Dışı Dil Kursları Duyurusu (Güncellenmiştir.)

Ocak-Şubat 2019 dönemi İngilizce Yurt Dışı Dil Kursları için aşağıdaki takvim doğrultusunda başvurular alınacaktır. Bu tercih sürecine 2016 ve 2017 YLSY dönemi öğrencilerinden İngilizce ve Almanca dillerinde öğrenim görecek öğrenciler başvurabilecektir.

- Bu duyuruyla birlikte TOEFL ve PTE sınavlarına ait puan şartları güncellenmiş olup yürürlüğe girecektir. Ayrıntılar duyuru sonundaki tabloda görülebilir.

-İngiltere’de öğrenim görmek üzere senet düzenlemiş olan bursiyerlerin dil puanı yüklemesine veya ülke seçimi yapmasına gerek yoktur. İlgililerin, kabullerini Pre-sessional kabulleriyle birlikte tek PDF belgesi halinde “Yüksek Lisans veya Doktora Hazırlık” kabulü olarak yüklemeleri gerekmektedir.

-Bir sonraki yurt dışı dil kursları duyurusunun Mart 2019’da sona erecek olan 2017 YLSY Yurt İçi Dil Kursları sonrasında yapılması planlanmaktadır. Bu dönemde yapılacak duyuru 2016 YLSY dönemi öğrencileri için son yurt dışı dil kursu çıkış hakkı olacaktır.

 

 

Başvuru Basamağı

 

Başlangıç

 

Bitiş

Yeterli dil puanını gösterir belgelerin REBUS’a yüklenmesi

 

REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi -->

Dil Belgesi İşlemleri

 

 

 

 

26 Ekim 2018 Cuma

Saat 19.00

 

 

 

 19 Kasım 2018 Pazartesi

Saat 10.00

Ülke ve Temsilcilik Seçimi

 

REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi -->

Yurt Dışı Dil Başvurusu

(Öğrenim ülkesi Kanada olanlar ABD veya Kanada seçebilirler)

(DİKKAT: Bu tercih döneminde 2016 ve 2017 YLSY öğrencilerinden diğer dillerde (Almanca ve İngilizce dışında) öğrenim görecekler tercih yapamayacaktır. Bu öğrencilerin dil kursu başvuru hakları sona ermiştir.)

 

 

 

 

20 Kasım Salı

Saat 15.00

 

 

 

21 Kasım Çarşamba

Saat 15.00

Yurt Dışı Kurs Merkezi Tercihi

 

 

REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi -->

Yurt Dışı Dil Kursu Tercihi

 

(Not: ABD´de açılacak dil kurslarının başlama tarihleri Ocak – Şubat 2019 aylarında başlayacak kurlara göre planlanacaktır.)

 

 

 

 

 

28 Kasım Çarşamba

Saat 22.00

 

 

 

 

29 Kasım Perşembe

Saat 22.00

 

ÖNEMLİ! Öğrenim görmek istedikleri ülkenin dili ve/veya edebiyatı ile ilgili bir bölümden mezun olup yurt dışında aynı dilde öğrenim görecek öğrenciler, başvuru ve yerleştirme işlemine katılmayacaklardır. Bu durumdaki öğrenciler, herhangi bir kontenjana yerleşmiş hatta öğrenime başlamış olsa bile yerleştirme işlemleri iptal edilecek olup kendileri için yapılmış harcamaların iadesi istenecektir.      

Yurt dışı dil başvuru işlemlerine katılacak öğrencilerinden Almanca ve İngilizce için yeterli dil puanına (Bkz. YLSY Yeterli Dil Puanları) sahip olanların, yabancı dil sınavı sonuç belgelerini işlem takviminde belirtilen tarihler arasında REBUS’a yüklemeleri zorunludur. Yeterli yabancı dil puanlarını ibraz etmeyen öğrenciler başvuru ve tercih işlemlerine katılamayacaklardır.  Diğer diller için dil belgesi şartı bulunmamaktadır.

İngiltere’de esas öğrenim görecek öğrenciler hariç Almanca ve İngilizce dillerinde yurt dışı dil öğrenimi görmek isteyenlerden yurt dışı dil tercihi (kurs merkezi seçimi) yapmayan veya dil kursu tercihi (kurs merkezi tercihi) yapıp yerleştiği dil kursunda Eğitim Ataşeliği/Müşavirliğince sağlanan kabul belgesinde belirtilen tarihler doğrultusunda veya tercih işlemleri sonrası en geç bir dönem içinde öğrenimine başlamayan öğrenciler yurt dışı dil kursu haklarından vazgeçmiş sayılacaklardır.

 

Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra dil öğrenimi görülecek ülke ve dil kursu değişikliği yapılmayacaktır.

        

Başvuru ve Tercih İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar

 

1. Yeterli Dil Puanını Gösterir Belgelerin REBUS’a Yüklenmesi

Yeterli yabancı dil puanlarını gösterir sonuç belgeleri PDF formatında REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Dil Belgesi İşlemleri ekranından sisteme yüklenebilecektir.  Yeterli dil puanı alındığını teyit etmeyen belgeler ile dilekçe yükleyen öğrencilerin başvuru ve yerleştirme işlemleri iptal edilecektir.

 

2. Ülke ve Temsilcilik Seçimi:

2.1. Yurt dışı dil kursu başvuruları REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt Dışı Dil Başvuru ekranından yapılacaktır.

2.2. Yurt dışı dil kurslarına katılmak isteyen öğrenciler,  İSTİYORUM seçeneğini işaretleyip ülke ve temsilcilik seçimlerini yaptıktan sonra KAYDET butonu ile kaydedeceklerdir.

2.3. İngiltere haricinde bir ülkede İngilizce dilinde öğrenim görecek olan öğrenciler ABD’de yurt dışı dil öğrenimi görecektir.

 

3. Yurt Dışı Kurs Merkezi Tercihi:

3.1.ABD ve Almanya’da dil öğrenim görecek öğrenciler, yurt dışı dil kursu tercihlerini REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt   Dışı Dil Kursu Tercihi (Kurs Merkezi Tercihi) ekranından yapacaklardır.

3.2.Başvuruda seçilen ülkede açılan dil kursları tercih edilecektir. Bu tercih yalnızca ABD ve Almanya’da dil öğrenim görecek öğrenciler tarafından yapılacaktır. Yurt dışı dil kursu başvurusu aşamasında bu ülkeler dışında dil öğrenimi için başvuran öğrenciler, tercih yapamayacaklardır.

 

Dil Kursu Tercihlerinde Dikkat Edilecek Hususlar:

-       Her kurs için sınırlı sayıda kontenjan tanımlanacaktır.

-       Dil kursu seçildikten sonra KAYDET butonuna tıklanarak tercih kaydedilecektir (Ekranda tercih edilen dil kursuna ilişkin uyarı görülecektir).

-       Yerleştirme işlemleri öğrencilerin tercihi ve tercih zamanı önceliğine göre yapılacaktır.

-       Dil kursu için belirlenen kontenjan sayısı kadar öğrenci tercih yaptığında ilgili dil kursu diğer öğrencilerin tercihine kapanacaktır; ancak -tercih süresi içerisinde- tercihini değiştiren öğrenci olması durumunda dil kursu tekrar diğer öğrencilerin tercihine açılacaktır.

-       Tercih işlemi için tanınan süre içerisinde -tercih edilmek istenen dil kursunda boş kontenjan bulunması şartıyla- sistemde dil kursu değişikliği yapılabilecektir.

-       Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra dil öğrenimi görülecek ülke ve dil kursu değişikliği yapılmayacaktır.

-       Almanca ya da İngilizce yurt dışı dil kurslarına katılacak öğrenciler en fazla 6 aya kadar yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrencilere herhangi bir ilave süre verilmeyecektir.

-       İngilizce dil kursları ABD’de (öğrenim ülkesi Kanada olanlar ABD veya Kanada seçebilirler) ve Almanca dil kursları ise Almanya’da düzenlenecektir.

-       Yurt  dışı dil eğitimini ABD veya Almanya’da görecek öğrencilerin dil eğitimine ilişkin kabulleri yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından temin edilecektir.

-       Diğer dillerde öğrenim görecek olan öğrenciler dil kursu kabullerini kendileri temin edeceklerdir.

-       İngiltere’de öğrenim görecek olan öğrenciler başvuru yapılan üniversite tarafından sağlanan şartlı kabuller doğrultusunda puan yeterlilikleri gözetilmek kaydıyla yalnızca 6 aya kadar pre-sessional öğrenimi görebileceklerdir. (İngiltere için senet düzenlemiş olup bu ülkede pre-sesional öğrenimi görmek isteyen öğrenciler yalnızca dil belgelerini yükleyecektir. Yurt dışı dil başvurusu yapmayacak ve bunun yerine kabul belgelerini yükleyeceklerdir.)

 

ABD Yurt Dışı Dil Kursları İş ve İşlemleri Rehberi

-       Kurs Merkezi tercihlerinden sonra adayların REBUS üzerinden “yurt dışı dil sponsorluk belgesi” talep ederek New York Eğitim Ataşeliği’ne başvurmaları gerekmektedir.

-       Bu aşamada Ataşelik aracılığıyla DS formları ve kabul belgeleri adaylara iletilecektir. (2, 4 veya 6 aylık kabuller sağlanmaktadır genellikle. Kısa süreli kabuller altı aya kadar uzatılabilir ancak ek işlem yaratmaması adına sürecin başında karar verilmesi yerinde olacaktır.

-       Harçsız pasaport almak isteyen adayların REBUS üzerinden “harçsız pasaport yazısı” alarak vergi daireleri ve nüfus müdürlükleri aracılığıyla bu işlemlerini tamamlayarak vize başvurusu sürecine geçmeleri gerekmektedir. Yeşil pasaport sahiplerinin pasaport geçerlilik tarihlerine dikkat etmeleri önerilir. Mümkünse adayların on yıllık pasaportlarını kendi imkanlarıyla çıkarmaları bursiyerlik sürecinde yeniden harçsız pasaport işlemleriyle meşgul olmamaları adına önemli avantaj sağlayacaktır.

-       Sponsorluk belgeleri, pasaport ve DS formları ile vize başvurusu süreci ivedilikle başlatılmalıdır.

-       Kabul belgelerinin “yurt dışı dil kabul belgesi” olarak REBUS’a yüklenmesi üzerine incelenerek onay verilecektir.

-       Onay işlemi sonrasında öğrenim aşamaları “yurt dışı dil” olarak tanımlanmış adayların bütçe randevusu almaları gerekecektir.

-       Bütçe randevusu esnasında eğer Bakanlığımızca tecil yapılmışsa mevcut tecille ilgili durum belgesinin PDF olarak randevu ekranına yüklenmesi gerekecektir. Başka bir öğrenim aşaması veya kurumdan tecil varsa bunlar bozulmalı, bu işlem sonrası güncel askerlik durum belgeleri PDF olarak randevu ekranına yüklenmelidir. Bu şartlar sağlandığında tecil teklifi doğrudan Bakanlığımızca yapılabilecektir.

-       Bedelli başvurusu yapmayı düşünen adaylar REBUS üzerinden “öğrenci belgesi” talep ederek muhtemel öğrenim tarihlerinin yer aldığı bir dilekçe ile ASAL’a başvurabilirler. Bu dilekçede dil kursu öncesi veya sonrası bir tarihte gerçekleşecek celp dönemini talep edebilirler.

-       Vize başvuruları kabul edilen adayların öğrenime başlama tarihlerine göre aracı firmalar yoluyla veya kendi imkânlarıyla (daha sonra geri ödeme almak üzere) gidiş uçak biletlerini almalarıyla çıkış süreci son bulacaktır.

 

İlgililere duyurulur.

 

YLSY Yeterli Dil Puanları

Sınav Adı

Yeni Seviye/Puan

TOEFL – IBT

70

TOEFL – CBT

193

TOEFL – PBT

523

CAE

B

CPE

C

FCE

C

PEARSON PTE Akademik

50

IELTS

6.0

TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar

B2

 

Genel Müdürlük Atatürk Bulvarı No 98 6. Kat C Blok 06624 Bakanlıklar / ANKARA Genel Müdürlük Makamı 312 413 16 93, 413 16 94 Bursiyer Şubesi 0312 413 15 97 Emniyet Mh. Milas Sk. No21 Teknikokullar, Yenimahalle/ANKARA - Personel İletişim Bilgisi İçin Tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.