Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü

2014 YLSY – DAHA ÖNCE YURT DIŞI DİL KURSU TERCİHİ YAP(A)MAYAN ÖĞRENCİLER İLE YURT İÇİ DİL KURSLARININ İLK DÖRT AYLIK DÖNEMİNİ TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLERDEN, YURT DIŞI DİL KURSU TERCİHLERİ ALINACAKTIR

2014 YLSY – DAHA ÖNCE YURT DIŞI DİL KURSU TERCİHİ YAP(A)MAYAN ÖĞRENCİLER İLE YURT İÇİ DİL KURSLARININ İLK DÖRT AYLIK DÖNEMİNİ TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLERDEN, YURT DIŞI DİL KURSU TERCİHLERİ ALINACAKTIR

 

1.    Yurt İçi Dil Kurslarının İlk Dört Aylık Dönemini Tamamlayan Öğrenciler İçin:

a)  Yurt içi dil kurslarının ilk 4 (dört) aylık dönemi tamamlanmıştır.  Yurt dışı dil kurslarına katılmak için yeterli dil puanını alan öğrenciler -istemeleri hâlinde ve yeterli dil puanına sahip olmaları şartıyla- yurt dışı dil kurslarına katılabileceklerdir. Yurt dışı dil kursu başvuruları ve tercihleri 22-26 Haziran 2015 tarihleri arasında REBUS üzerinden alınacaktır. Bu öğrenciler yurt içinde kullanmadıkları dil sürelerinden vazgeçmiş sayılacak ve bunlara yabancı dil öğrenimi için ayrıca herhangi bir süre verilmeyecektir. (2014 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzu – madde 8.2.2.)

 

DİKKAT! Yurt içi dil kurslarına devam etmek isteyen öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaklardır.

 

İşlem Takvimi:

 

Yurt dışı dil kursu başvurusu

22 Haziran 2015 - Saat 00.00

23 Haziran 2015 - Saat 23.59

Yurt dışı dil kursu tercihi

25 Haziran 2015 - Saat 22.00

26 Haziran 2015 - Saat 23.59

 

•  Yurt dışı dil kursu başvurusu:

b)   Yurt dışı dil kursu başvuruları REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt Dışı Dil Başvurusu ekranından yapılacaktır.

c)    Yurt dışı dil kurslarına katılmak isteyen öğrenciler,  İSTİYORUM seçeneğini işaretleyip ülke ve temsilcilik seçimlerini yaptıktan sonra KAYDET butonu ile kaydedeceklerdir.

d)   Yurt içi dil kurslarına devam etmek isteyen öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaklardır.

 

•  Yurt dışı dil kursu tercihi:

 

a)   Yurt dışı dil kursu tercihleri REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt   Dışı Dil Kursu Tercihi ekranından yapılacaktır.

b)   Başvuruda seçilen ülkede açılan dil kursları tercih edilecektir. Bu tercih yalnızca ABD, İngiltere ve Almanya’da dil öğrenim görecek öğrenciler tarafından yapılacaktır. Yurt dışı dil kursu başvurusu aşamasında bu ülkeler dışında dil öğrenimi için başvuran öğrenciler, tercih yapamayacaklardır.

c)     Dil kursu tercihlerinde dikkat edilecek hususlar:

 

•  Dil kursu seçildikten sonra KAYDET butonuna tıklanarak tercih kaydedilecektir (Ekranda tercih edilen dil kursuna ilişkin uyarı görülecektir).

 

•  Yerleştirme işlemleri öğrencilerin tercihi ve tercih zamanı önceliğine göre yapılacaktır.

 

•  Dil kursu için belirlenen kontenjan sayısı kadar öğrenci tercih yaptığında ilgili dil kursu diğer öğrencilerin tercihine kapanacaktır; ancak tercihini değiştiren öğrenci olması durumunda dil kursu tekrar diğer öğrencilerin tercihine açılacaktır.

• Tercih işlemi için tanınan süre içerisinde -tercih edilmek istenen dil kursunda boş kontenjan bulunması şartıyla- sistemde dil kursu değişikliği yapılabilecektir.

•  Yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra dil kursu değişikliği yapılmayacaktır.

 

Yurt dışı dil kursu tercihi (Almanca, Arapça ve İngilizce) yapacak öğrencilerin, yurt içi dil kurslarının başladığı 23 Şubat 2015 tarihinden sonra yapılan sınavlardan alınmış ve aşağıdaki tabloda yer alan yeterli dil puanını gösterir sonuç belgesini –yurt dışına çıkmadan önce- Genel Müdürlüğümüzün ylsyplanlama@meb.gov.tr adresine göndermeleri gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda gösterilen sınavlardan alınmış yeterli dil puanını gösterir sonuç belgelerini ibraz etmeyen öğrencilerin -tercih yapmış olsalar bile- yurt dışı çıkış işlemleri yapılmayacaktır. Yurt dışı dil kurslarına katılacak öğrenciler en fazla 6 aya kadar (pre-sessional, zorunlu hazırlık kursları vb. programlar dâhil) yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrencilere herhangi bir ilave süre verilmeyecektir.

 

•  Yurt dışı dil kursu tercihi yapacak öğrencilerden istenecek yeterli dil puanlarını gösterir tablo:

 

Sınav Adı

Seviye/Puan

YDS

60

ÜDS

60

KPDS

60

Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyeleri

B1

TOEFL – IBT

65

TOEFL – CBT

183

TOEFL – PBT

513

CAE

C

CPE

C

FCE

C

PEARSON PTE

55

TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar

B1

IELTS

5.0

 

İngilizce dil kursları ABD ve İngiltere’de, Almanca dil kursları Almanya’da düzenlenecektir. Yurt dışı dil eğitimini ABD, İngiltere ve Almanya’da alacak öğrencilerin dil eğitimine ilişkin kabulleri yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından temin edilecek olup dil okullarının kontenjanları REBUS üzerinden listelenerek, yerleştirmeler öğrencilerin tercihleri ve başvuru öncelikleri doğrultusunda yapılacaktır.

ABD, İngiltere ve Almanya dışında İngilizce, Almanca veya Arapça dil eğitimi almak isteyen öğrenciler, dil kabullerini kendileri temin edeceklerinden REBUS üzerinden okul tercihi yapmayacaklardır. Bu öğrenciler de yurt dışında en fazla 6 aya kadar (pre-sessional, zorunlu hazırlık kursları vb. programlar dâhil) yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrencilere herhangi bir ilave süre verilmeyecektir.

 

2.      Daha Önce Yurt Dışı Dil Tercihi Yap(a)mayan Öğrenciler İçin:

Daha önce yurt dışı dil kursları için yapılan tercih işlemlerine katıl(a)mayan öğrenciler yurt dışı dil kursu başvuru ve/veya tercihi işlemlerine katılabileceklerdir.

 

İşlem Takvimi:

 

Yurt dışı dil kursu başvurusu

22 Haziran 2015 - Saat 00.00

23 Haziran 2015 - Saat 23.59

Yurt dışı dil kursu tercihi

25 Haziran 2015 - Saat 22.00

26 Haziran 2015 - Saat 23.59

 

 

a)     İngilizce, Almanca ve Arapça öğrenim görecek öğrenciler -istemeleri halinde ve yeterli dil puanına sahip olmaları şartıyla- yurt dışında en fazla 6 aya kadar (pre-sessional, zorunlu hazırlık kursları vb. programlar dâhil) yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrencilerin yurt dışı dil başvurusu ve tercihlerini yukarıda “Yurt içi dil kurslarının ilk dört aylık dönemini tamamlayan öğrenciler” için açıklanan işlem basamaklarına göre yapacaklardır. Bu öğrencilere yabancı dil öğrenimi için ayrıca herhangi bir süre verilmeyecektir.

b)    Yurt içi dil kurslarına katılmayıp İngilizce, Almanca ve Arapça dışında dil öğrenimi görecek öğrenciler -istemeleri halinde- yurt dışında 12 aya kadar yabancı dil öğrenimi görebileceklerdir. Bu öğrenciler dil kabullerini kendileri temin edecek olup sadece yurt dışı dil kursu başvurusu yapacaklardır.

 

Yurt dışı dil kursu başvurusu:

 

a)   Yurt dışı dil kursu başvuruları REBUS --> Öğrenci Modülü --> Bilgi Girişi --> Yurt Dışı Dil Başvurusu ekranından yapılacaktır

b)  Yurt dışı dil kurslarına katılmak isteyen öğrenciler,  İSTİYORUM seçeneğini işaretleyip ülke ve temsilcilik seçimlerini yaptıktan sonra KAYDET butonu ile kaydedeceklerdir.

 

 

Ek 1- ABD Dil Kursları Listesi (Tıklayınız)

Ek 2- İngiltere Dil Kursları Listesi (Tıklayınız)

 

Genel Müdürlük Atatürk Bulvarı No 98 6. Kat C Blok 06624 Bakanlıklar / ANKARA Genel Müdürlük Makamı 312 413 16 93, 413 16 94 Bursiyer Şubesi 0312 413 15 97 Emniyet Mh. Milas Sk. No21 Teknikokullar, Yenimahalle/ANKARA - Personel İletişim Bilgisi İçin Tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.