2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiyenin Yetişmiş İnsan Gücü Ülke Bölge, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Değerlendirme Toplantısından Notlar
Genel Müdürlüğümüzce 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışında lisansüstü öğrenim gören ülke/bölge çalışmaları alanındaki resmî bursiyerlere yönelik organize edilen ve Ülke Bölge, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Toplantısı; hafta boyunca akademik ve idarî camianın önde gelen isimlerini ağırladı.14 Ağustos´ta Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ´ın katılımlarıyla açılışı yapılan ve beş gün boyunca devam eden toplantılara davetli olan öğretim üyelerinin de programın geçmişte yetiştirdiği yurt dışı bursiyerlerden olması sebebiyle katılımcılarla öğretim görevlileri arasında sürekli görüş alışverişi oluştu. Toplantılarda; ülkemizin dış politika ve hedefleri, uluslararası platformlarda ülkemizin yeri, Ermeni tehciri meselesi, ülkemiz ve dünyadaki sosyokültürel ve teknolojik gelişmeler, kitle iletişimi ve medya ögeleri zemininde alanlarının en yetkili isimleri tarafından son derece önemli konuşmalar yapıldı, öğretim görevlileri yurt dışında bulundukları sürelerde edindikleri tecrübeleri resmî burslu öğrencilerle paylaştı.
Toplantının ilk gününde Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ’ın katılımıyla yapılan açılış töreninden sonra Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih AKTEKİN kürsüye davet edildi. Kendisi de program kapsamında yurt dışında lisansüstü eğitimini tamamlamış eski bir bursiyer olan Genel Müdürümüz, edindiği tecrübelerle Bakanlık olarak bursiyerlerden beklentilerini dile getirdikten sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
İlk günün son konuğu olan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akif KİREÇCİ, resmî burslu öğrencilerin ülkemizin en büyük projelerinden olduklarının, bilim insanı olabilmek adına çalışmalarına en yüksek seviyede odaklanmaları gerektiğinin altını çizdi.
İkinci günün konukları Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin ATAMAN ile Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan AFYONCU idi. Küresel çağda akademisyen olmak üzerine bir konuşma yapan ATAMAN’dan sonra kürsüye gelen Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan AFYONCU, öğrencilerle samimi bir sohbet havasında geçen konuşmasında Ermeni tehciri ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Üçüncü günün konukları; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin KAR, İbn-i Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin DURAN ve Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol AKGÜN idi. Küreselleşme – bölgeselleşme ilişkisi hakkında resmî burslu öğrencilerle önemli bilgiler paylaşan KAR’dan sonra kürsüye davet edilen Prof. Dr. Burhanettin DURAN; Türkiye’nin bulunduğu coğrafya üzerinde genel siyasî eğilimleri üzerine bir konuşma yaptıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Üçüncü günün son konuğu olan Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol AKGÜN, 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere 1993 yılında yurt dışına gönderilen bir bursiyer olduğunu belirterek sözlerine başladı. “Bilimde gurur, kibir olmaz.” ifadelerini kullanan AKGÜN, bir adanmışlık üzere bilimsel çalışmaların yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Toplantının dördüncü günü, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut DURSUN’un “Akademik Alanda Çalışılan Konuların Türkiye ile Entegrasyonu” konulu konuşmasıyla başladı. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet UYSAL’ın “Uluslararası Alanda Türkiye ve 15 Temmuz” konulu konuşmasının ardından kürsüye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit YALÇIN davet edildi. Sayın Müsteşar, “Türk Dış Politikası” hakkında çok değerli bilgi ve tecrübelerini paylaştı.
Dördüncü günün bir diğer konuğu TRT Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Dr. Sabri KIZILKAYA, TRT’nin yurt dışında yayın yapan kanallarına resmî burslu öğrencilerin rahatlıkla katkı yapabileceğini vurgulayarak TRT Genel Müdürlüğü adına da resmî bursiyer gönderilmesine yönelik çalışmalarının olduğunu vurguladı.
Dördüncü günün son konuğu, TRT Genel Müdürü İbrahim EREN oldu. EREN, kitle iletişiminde ülkemizin ve stratejik bölgelerin öneminden bahsettikten sonra öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Toplantının son gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sayın Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU öğrencilere hitap etti.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU resmî burslu öğrencilere ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle geleceğe yönelimi hakkında bilgi verdikten ve yurt dışında yaşadığı eğitim tecrübelerini aktardıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat ALBAYRAK kürsüye davet edildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat ALBAYRAK konuşmasında Türkiye´nin geldiği aşamanın önemine işaret ederek, yurt dışında bulunmanın, okumanın, tahsil edilen bilgi ve tecrübenin Türkiye´ye aktarılmasının mühim olduğunu, bu programın Türkiye´nin yetişmiş insan gücü ihtiyacına yönelik heyecan verici bir program olduğunu vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK´tan sonra kürsüye davet edilen Müsteşarımız Sayın Yusuf TEKİN, kapanış konuşmalarında burs programının ve toplantının genel bir değerlendirmesini yaptı.
Müsteşarımız Sayın Yusuf TEKİN´in konuşmalarıyla toplantı son buldu.
2023 Vizyonu Doğrultusunda Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü Ülke Bölge, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı programı için tıklayınız.