Genel Müdürlüğümüzce Düzenlenen
2518
10:21
04.05.2016

Ülkemizin yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 1416 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımızca verilen burs ile lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen resmî bursiyerlere ilişkin Bakanlığımız Yurt Dışı Burs Programının değerlendirilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılabilmesi amacıyla Ankara Başkent Öğretmenevinde Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen “Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü Çalıştayı” başladı.

3 Mayıs 2016 tarihinde Başkent Öğretmenevi Hitit Salonunda Genel Müdürümüz Sayın Bülent ÇİFTCİ, birimimiz yöneticileri ile personelinin hazır bulunduğu açılış toplantısına ilgi büyük oldu. Sayın Müsteşarımız Yusuf TEKİN, Müsteşar Yardımcıları Sayın Ahmet Emre BİLGİLİ ile Sayın Muhterem KURT’un yanısıra; Millî Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ilgili kurumların üst düzey temsilcileri ile Türkiye’nin dört bir yanından davet edilen akademisyenlerin katılımıyla saat 10.30’da açılış toplantısı başladı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşının ardından Millî Eğitim Yurt Dışı Burs Programı hakkında sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonda, burs hakkında genel bilgiler, bursiyerler ile yapılmış röportajlar ve istatistikler yer aldı. Gösterimin sonunda Genel Müdürümüz Sayın Bülent ÇİFTCİ, program hakkında genel bir bilgilendirme konuşması yaparak programın son on yılda kazandığı ivmeyi vurguladı. Genel Müdürümüz Sayın Bülent ÇİFTCİ; "Bu ivme sadece öğrenci sayısındaki artış değil. Öğrencilere sunulan imkanlar açısından da çok kayda değer ilerlemeler görülmüştür; ancak bu alanda yaşanan gelişmeler, öğrenci sayısındaki artışlar, öğrencilerin şartlarının iyileştirilmesi ve bu sürecin daha verimli olması için tüm paydaşlarımızın katılımıyla böyle bir çalıştay ihtiyacı doğmuştur" ifadelerini kullandı.

Genel Müdürümüz Sayın Bülent ÇİFTCİ’nin ardından kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sayın Yusuf TEKİN, Yurt Dışı Burs Programının Bakanlığımız açısından önemini vurgulayarak 2013 yılından bu yana 1416 sayılı Kanun kapsamında yurt dışına gönderilen resmî bursiyerlerin genel şartlarında yapılan iyileştirmelerden bahsetti. Sayın Müsteşarımız Yusuf TEKİN, ülkemizin stratejik konumuna göre dünyanın dört bir yanında “yerinde” yetişmiş uzmanlara ihtiyaç olduğunu, bu programın uzun vadede bu ihtiyacı karşılamak üzere kapsamını genişlettiğini vurgulayarak; “Milli Eğitim Bakanlığı, 1416 burslularının bütün problemlerini çözmek için çalışıyor. Bunu özellikle söylüyorum, sahipsiz değiller. Çünkü Sayın Bakanımız ve bütün arkadaşlarımız ile birlikte gittiğimiz ülkelerde en az okullarımız kadar 1416 burslusu öğrenci arkadaşlarımızla bir araya gelmeyi ve onları dinlemeyi bir politika olarak kabul ettik. Gittiğimiz yerlerde çocukların bize söylediği şey; ’İlk defa sahiplenildiğimizi hissettik.’ oluyor. Biz bu çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız. 1416 programı Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi, Türkiye’nin yetişmiş insan gücünün oluşmasına katkı sağlayacak ciddi bir adım. Çok büyük bir bütçe ayırıyoruz. Bunun sağlıklı bir şekilde yürümesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

            Sayın Müsteşarımız Yusuf TEKİN’in konuşmalarından sonra kapanışı yapılan toplantının ardından, “Burslu Öğrencileri Seçme Ve Yerleştirme Süreci” , “Yurt İçi Ve Yurt Dışı Dil Eğitimi Süreci” , “Yurt Dışı Lisansüstü Öğrenim (Yüksek Lisans/Doktora) Süreci” , “Resmi Burslu Öğrencilerin İstihdamı Ve Dönüş Sonrası Takibi” konu başlıklarına göre dört komisyona ayrılan katılımcıların yerlerini aldı.

Çalıştayın birinci gününde; öğrencilerin seçme ve yerleştirme süreci, program kapsamında verilen yabancı dil eğitimi, yurt dışı lisansüstü öğrenim süreci, süreç içerisinde yaşanan sorunlar, yurda dönen öğrencilerin istihdamı ve takibi ile yurt dışı eğitimin verimliliği gibi konular ele alındı.

 

Türkiye’nin Yetişmiş İnsan Gücü Çalıştayı, 04.05.2016 tarihinde devam etmek üzere 17.30’da çalışmalarına ara verdi.

04-05-201604-05-201604-05-201604-05-201604-05-201604-05-201604-05-201604-05-201604-05-2016

Yayın Tarihi: 04.05.2016