"TÜRK ÖĞRENCİLERİN YABANCI ÜLKELERDE ÖĞRENİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK", RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Yayımlanan Yönetmelik'te bazı tanımlarda değişikliğe gidilerek "hesabına öğrenim görülen kurum, öğrenim planı ve mezuniyet tarihi" tanımları eklendi.
Millî Eğitim Bakanlığınca 1416 sayılı Kanun kapsamında sınavla yurt dışına gönderilen Türk öğrencilere yurt dışında yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen 12 aylık bekleme süresi, 18 aya çıkarıldı.
Yüksek lisans öğrenimini, 6 aydan fazla süre uzatımıyla tamamlayan öğrencilere resmî burslu veya kısmi burslu statüde doktora yapma imkânı tanındı.
Öğrencilerin öğrenim süreçlerinin öğrenim görülen kurumun ihtiyaçları doğrultusunda etkili bir şekilde takip edilebilmesi için süre uzatımı, bilimsel hazırlık, tez-alan çalışması, bilimsel etkinlik talepleri ile doktora sonrası araştırma izni ve ülke, alan, öğrenim seviyesi ve okul değişikliği taleplerinde yurt içi akademik danışman görüşünün alınmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Yurt içinde doğum yapan kadın öğrencilere de 12 aya kadar burssuz izin verilebilecek
Yurt içinde dil öğrenimi gören veya henüz yurt dışına çıkmamış hamile olan kadın öğrencilere doğum yapmaları hâlinde doğum izninden faydalanmaları için de düzenlemeler yapıldı.
Buna göre, yurt içindeki kadın öğrencilerin istekleri üzerine doğumdan önce ve doğumdan itibaren azami 8'er hafta olmak üzere toplam 16 haftaya kadar burslu izin verilecek.
Ayrıca yurt dışında eğitim gördüğü sırada doğum yapan kadın öğrencilere tanınan 12 aya kadar burssuz izin hakkı, yurt içinde öğrenim görürken veya bekleme sürecindeyken doğum yapan kadın öğrencilere de tanındı.
Doktora sonrası araştırma iznine yönelik düzenleme
Doktora sonrası araştırma izninin gereklilikleri ve sınırlarının belirlenmesi için doktora sonrası araştırma iznine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek.
Doktora sonrası araştırma izni verilebilmesi için mezuniyet tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yapılması gereken başvuru zorunluluğu da 1 aya düşürüldü.
Bakanlığın belirlediği vize türüyle öğrenim görülecek
Resmî burslu statüde yurt dışında lisansüstü öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilere yönelik yurt içinde oryantasyon, bilgilendirme eğitimleri veya toplantı faaliyetleri düzenlenecek. Öğrenci yurt dışına gittiğinde ise gerekli görülmesi hâlinde de müşavirlik veya ataşelik koordinesinde Bakanlıkça oryantasyon yapılabilecek.
Yurt dışında öğrenim görecek öğrencilerin Bakanlıkça belirlenen vize türünü kullanmaları zorunla hâle getirildi.