UZAKTAN EĞİTİM HAKKINDA DUYURU
Bilindiği üzere yurtdışında faaliyet gösteren kimi yükseköğretim kurumları 2020 sonbahar dönemi eğitim hizmetlerini COVİD-19 nedeniyle uzaktan yapma kararı almışlardır. Bu nedenle 1416 sayılı Kanun kapsamında öğrenim görmeye hak kazanan ve esas öğrenime başlaması beklenen bazı öğrencilerimizden uzaktan eğitime izin verilip verilmediğine dair sorular gelmektedir. Bu bağlamda uzaktan eğitim hususuna dair bir açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur.
Bakanlığımızca uzaktan eğitim tavsiye edilmemekle birlikte zorunlu durumlarda uzaktan eğitime belirli şartlar dahilinde izin verilebilmektedir. Şöyle ki;
- Uzaktan eğitim izni esas öğrenim için verilebilecektir.
- Öğrencilerin kabul belgelerinde alınacak eğitimin türü (yüz yüze veya uzaktan) belirtilmelidir.
- Kabul veren yükseköğretim kurumundan özellikle eğitim türünün örgün veya uzaktan olup olmayacağı belirtilmeli ve öğrenim çeşidine göre ücretlerinin detaylı yazıldığı bir proforma fatura temin edilmelidir.
- Esas öğrenim için düzenlenen kabul belgelerinde uzaktan eğitim süresi bir dönemi aşmayacak şekilde planlanmış olmalıdır.
- Uzaktan eğitim türündeki kabul belgeleri onaylanan öğrencilerin yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecektir.( Laboratuvar, alan çalışması vb. nedenlerle yurt dışına çıkması gerektiğini okuldan alacakları belge ile belgelendirenlerin çıkışlarına izin verilebilecektir.)
- Uzaktan eğitim türünde alınan kabul belgesi, okuldan temin edilecek proforma fatura ve Öğrenime Başlama İzin Formu birleştirilerek tek PDF olarak kabul belgesi sekmesine yüklenmelidir.
- Uzaktan eğitim türünde alınan kabullerin onaylanmasını talep eden öğrenciler REBUS'ta Kabul Belgesi İşlemleri ekranında Yüksek Lisans / Doktora aşamasını seçtikten sonra Öğrenim Şekli bölümünde (Uzaktan Eğitim) seçeneğini seçmelidirler.
Bunların dışında, ülkelere göre standart olarak talep edilen diğer belgeler de ayrıca sisteme yüklenecektir.